HockeyNews
PLUS

Slutspelskedjan ska lyfta Djurgården: "Har längtat lite"

(12079) Djurgården/slutspelskedjan
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 18 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Skadestrulet är över. Tvåårskontraktet är påskrivet.

Mot Linköping fick Sebastian Strandberg tillbaka rollen som center – i slutspelskedjan med Dick Axelsson och Niclas Bergfors.

Då betalade Strandberg tillbaka till Djurgården med ett matchvinnande mål.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det blev ingen final i Champions Hockey League för Djurgården, men laget nådde till semifinal, trots en mängd tunga skador, och det är större steg internationellt än vad man har klarat av att ta förut.


Sebastian Strandberg, den allroundskicklige forwarden, är en av spelarna som har varit skadad och borta. En krånglande ljumske gjorde att han missade tre matcher i mitten av november. Efter jul återkom problemet vilket gjorde att den 27-årige smålänningen missade ytterligare fyra matcher.


Men nu är han hel och formen börjar bli allt bättre. I 3–2-segern hemma mot Linköping gjorde Strandberg dessutom det matchvinnande 3–1-målet i powerplay.


LÄS MERSkadesmäll för en DIF-forward – nytt kontrakt för en annan


Det var hans andra i SHL den här säsongen. Två mål på 26 matcher kan låta lite för en spelare som gjorde sju mål i SM-slutspelet på 19 matcher i våras vilket gjorde honom till lagets skyttekung.


Å andra sidan har han fått ihop tolv assist och 14 poäng, vilket är godkänt.


– Det var första målet med en målvakt i vägen. Det andra var i tom kasse. Det är klart att det är skönt, säger Strandberg till HockeyNews.se där han står nyduschad och finklädd nedanför Djurgårdens omklädningsrum på Hovet.


Sitt första mål för säsongen gjorde han borta mot Örebro i 5–2-segern i Behrn arena den 30 november.


– Det har inte varit jättefrustrerande ändå, man vet vad som finns där inne, så nån gång kommer det att lossna. Förhoppningsvis är det nu. Man behöver peta in nåt sånt där litet skitmål så kanske det rullar på lite.


Sebastian Strandberg hade en rolig kväll i torsdags på Hovet, av flera skäl.


Han fick tillbaka sina kedjekamrater från SM-slutspelet, Dick Axelsson och Niclas Bergfors.


– Jag har längtat lite efter det får jag ändå erkänna. Både att få spela med dem, men samtidigt också spela center där jag egentligen känner mig mest bekväm. Sedan har det funkat bra på kanten också, inget ont om det, men jag känner ändå att det är min förstaposition om jag får säga så, säger Strandberg.


Sebastian Strandberg återförenades i kedjan med Dick Axelsson och Niclas Bergfors i Djurgårdens vinst mot LHC. Foto: Bildbyrån.


– Jag, Dick och ”Berget” har inte spelat ihop sedan sista matchen mot Frölunda i finalen, så det var kul att lira med dem igen. Det var väl inte den bästa matchen vi har gjort, men det fanns någonting i alla fall.


Dick Axelsson och Niclas Bergfors låg bakom Djurgårdens 2–1-mål mot LHC då de jobbade fram pucken till målskytten Marcus Högström. Strandbergs mål var på en retur i powerplay till 3–1.


Han har spelat över 18 minuter i båda de senaste SHL-matcherna och den tidigare skadan verkar inte hämma honom längre.


Det är under kontroll?


– Ja, det tycker jag, annars skulle jag aldrig spela. Det var samma skada som jag hade första gången. Ingen superskada utan förhoppningsvis tog vi den tid nu som behövdes för att få ihop det så att det håller hela säsongen. Det kändes inte som vi stressade fram nånting den här gången. Vi tog den tid som behövdes. Det känns bra nu, samtidigt ska man inte ropa hej. Man vet aldrig och jag kan inte stå här och säga att jag kommer att vara hundra procent resten av säsongen, peppar peppar. Förhoppningsvis ska det funka och hittills känns det bra.


Sebastian Strandberg har fått sitt genombrott i SHL i Djurgården sedan han flyttade till Stockholm från Malmöklubben Pantern för snart precis två år sedan.


Nyligen skrev han på ett nytt tvåårskontrakt, men han var ett hett namn i SHL och det märktes.


– Ja, det behöver jag inte sticka under stol med att det fanns andra alternativ i den här ligan. Som jag har sagt innan, det var inte så svårt för mig. Jag och tjejen trivs bra här sedan vi kom in här första dagen och jag har haft en bra utveckling. Det är tydligen en bra miljö för mig att vara i. Varför byta bort någonting som jag trivs bra i och där jag känner att jag fortfarande kan ta steg i? Nej, det var inte jättesvårt.


Djurgården tog sig förbi lördagens motståndare Malmö med hjälp av segern mot Linköping och har nu bara tre poäng upp till Rögle som har den sjätte och sista direktplatsen till SM-kvartsfinalen.


Sebastian Strandberg är på väg mot storformen efter en del ljumskproblem. Foto: Bildbyrån.


Och Djurgårdens skadeläge är på väg att ljusna.


– Förhoppningsvis får vi sätta kedjorna snart och får lite kemi och kan gnugga på lite på det sättet. Jag tycker att man ser att när vi spelar bra, vi har stunder i matchen, då vi ligger på med långa anfall som vi vill ha. Det gäller att vi behåller det trycket i 60 minuter. Nu är det lite för mycket fram och tillbaka och bjuda in lite för mycket, säger Strandberg.


LÄS MER: Holtz på Djurgårdens skadelista – så här är läget


Djurgården har varit bra i SHL på hemmaplan den senaste tiden.


– Vi har en bra streak hemma. Jag tror vi har sex raka eller någonting. Och många matcher i rad med poäng så det är ändå nåt positivt. Det är den feelingen vi måste ha nu. Vi jagar ju! utbrister Strandberg, om tabelläget och de sex raka trepoängarna hemma i Stockholm.


– Det måste ändå vara något slags rimlig målsättning att ha. Vi vill ju slippa det där första kvalet till slutspelet. Nu har vi satt oss i den här positionen och förhoppningsvis kan vi ta oss ur den. Det känns som vi är på rätt väg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!